Generaliseret angst - Psykolog Mette Westh Professionel psykologbehandling af dødsangst
16294
page-template-default,page,page-id-16294,page-child,parent-pageid-16211,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Generaliseret angst

 

Generaliseret angst er kendetegnet ved, at angstsymptomerne her er generaliserede og vedvarende. Angstsymptomerne er altså ikke rettet mod en bestemt situation eller et bestemt objekt, som fx. frygt for at færdes alene udenfor hjemmet eller angst for edderkopper. I stedet kan angsten være rettet mod næsten hvad som helst, og optræde når som helst.

 

Typiske symptomer på generaliseret angst, er derfor en vedvarende ængstelighed og bekymring om næsten hvad som helst. Bekymringerne kan både handle om små hverdagsting, eller om de større ting i livet. Når man har generaliseret angst, har man også en oplevelse af at man ikke kan kontrollere sine bekymringer, og man kan nærmest føle at de kontrollerer én. Endeligt har man ved generaliseret angst, også de typiske fysiske symptomer som er kendetegnende for angst. Det kan være muskelspændinger, søvnproblemer, eller fysisk uro.

 

Fordi bekymringerne optager så meget af ens mentale energi, kan man også opleve at man har svært ved at koncentrere sig, er irritabel eller har svært ved at huske.

Angst psykolog århus

Sådan behandler jeg generaliseret angst

De mest effektive behandlingsformer til generaliseret angst, er kognitiv og metakognitiv terapi. Nogle gange er angst også knyttet til fx. lavt selvværd, eller en bestemt udløsende hændelse. Derfor inddrager jeg i de tilfælde, også eksistentiel terapi, som en del af behandlingen. Her kan du læse mere om, hvordan jeg behandler angst ved hjælp af disse behandlingsmetoder.

 

Den kognitive og den metakognitive metode er de mest dokumenterede effektive metoder til at behandle angst. Metoderne giver dig overblik over, og styr på de tanker, følelser og handlinger der vedligeholder din angst. De giver dig forståelse for hvordan angsten fungerer, og giver dig værktøjer til at tage styringen, og komme tilbage til en hverdag der fungerer for dig.

 

Den eksistentielle metode er god til at arbejde et lag dybere og forstå de bagvedliggende og udløsende faktorer, der er for din angst eller dine tanker om døden. Den kan give dig en dybere forståelse for hvem du er, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du gerne vil leve dit liv.

 

Ved at kombinere de to typer af metoder, forstærkes effekten af terapien, så du står endnu stærkere, både i forhold til at håndtere din nuværende situation, og til at klare udfordrende situationer fremover.