Angst - Psykolog Mette Westh - Professionel behandling af angst psykolog århus
16211
page-template-default,page,page-id-16211,page-parent,page-child,parent-pageid-15443,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Angst og overbekymring

Angst psykolog Århus

Oplever du angst? Eller bekymringer, der kører i negative spiraler?Måske viser angsten sig i specifikke situationer, fx i sociale sammenhænge, når du er væk hjemmefra, eller når du skal udføre en bestemt opgave. Det kan også være, at du oplever generel vedvarende angst, bekymringer og uro.

 

Det kan fx være angst for, om der er noget, du har overset eller glemt, eller om du eller dine nærmeste er alvorligt syge.

 

Angst kan vise sig på mange forskellige måder. Mange med angst oplever at have negative bekymringer, der kører i ring, og kræver meget mental energi.

 

Nogle oplever også at have meget tydelige fysiske reaktioner, som hjertebanken, kropslig uro og søvnproblemer.

Angst psykolog Århus

Hvad er angst? Angst psykolog Århus

Angst er en udbredt psykisk lidelse og kan beskrives som helt almindelige bekymringer eller frygt, som vi alle kan genkende, som eskalerer og fylder uhensigtsmæssigt meget. Selvom man skelner mellem forskellige typer af angst, er både symptomerne, måden angst fungerer på, og behandlingen ret ens.

 

Når angst eskalerer, vil man kunne få kognitive symptomer som overbekymring, negative tankespiraler, koncentrationsbesvær og en følelse af at have mistet kontrollen over angsten og bekymringerne.

 

Man vil også kunne få fysiske symptomer som kropslig uro, hjernebanken, koldsved og søvnbesvær.

Efterhånden som angsten eskalerer, vil den også ofte blive mere og mere forstyrrende for ens daglige liv. Den kan fx begynde at begrænse hvordan vi er sammen med andre mennesker, give rigide rutiner for ting vi skal gøre, eller måske begynder vi at undgå bestemte ting eller situationer. På sigt, kan angst derfor give nedsat energi og koncentrationsevne, give lavt selvværd, og påvirke både ens sociale liv og arbejdsliv negativt.

Forskellige typer af angst

Angst kan antage mange former. Du kan her læse mere om nogle af de former for angst, som jeg har særlig erfaring med at arbejde med:

  •  

Hvad sker der, når man får angst? Angst psykolog Århus

Angst er en helt almindelig og sund reaktion på fare, som fejlagtigt bliver overaktiveret. Det er sundt og godt, at vi reagerer, når der er fare tilstede, så vi kan passe på os selv. Men når vi får angst, bliver vores alarmberedskab aktiveret i situationer, hvor der ikke er reel fare på færde. Hjernen og kroppen reagerer som om, at der er reel fare, og vi tolker det også mentalt, som om der er, og bliver angste.

Angsten føles derfor meget ubehagelig, og man vil ofte forsøge enten at komme væk fra den angstudløsende situation eller afhjælpe angsten ved at tænke bekymringerne igennem igen og igen for at regne ud, hvad man kan gøre eller skulle have gjort for at “løse” den bekymring, der udløste angsten. Hvis man fx er angst for, om man har gjort noget forkert, kan man spekulere igen og igen over, hvad man gjorde eller ikke gjorde i situationen, og hvad man måske kunne, skulle eller burde have gjort i stedet.

Angst psykolog Århus

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har angst? Angst psykolog Århus

Selvom angsten ofte kan føles meget ubehagelig, er den helt ufarlig. Til gengæld kan angsten ende med at kræve rigtig meget af vores overskud og gå ud over livsglæden og dermed få betydelige konsekvenser for vores liv. Ubehandlet angst vil ofte eskalere og tage mere og mere energi, give koncentrationsproblemer, søvnforstyrrelser og lavt selvværd. Det kan gå ud over ens relationer eller arbejdsliv, fordi det fylder så meget.

 

Til gengæld responderer angst ofte meget positivt og hurtigt på den rette behandling. Derfor kan det gøre en stor forskel for ens mentale velbefindende at få behandlet angsten i tide.

 

Dermed får angsten ikke lov at eskalerer, og du får igen overskud til det der giver dig energi og livsglæde.

Det kan også være en udfordring at være have pårørende, som lider af angst. Her kan du læse mere om, hvad der kan være særligt udfordrende, og hvordan terapi kan afhjælpe den særlige situation.

Sådan behandler jeg angst Angst psykolog århus

Den kognitive og den metakognitive metode er de mest dokumenterede effektive metoder til at behandle angst.

 

Metoderne giver dig overblik over og styr på de tanker, følelser og handlinger, der vedligeholder din angst.

 

Du får en forståelse for, hvordan angsten fungerer, og værktøjer til at tage styringen, og komme tilbage til en hverdag, der fungerer for dig.

Angst psykolog århus

Den eksistentielle metode er god til at arbejde et lag dybere og forstå de bagvedliggende og udløsende faktorer for din angst. Du får en dybere forståelse for, hvem du er, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du gerne vil leve dit liv.

Angst psykolog århus

Ved at kombinere de to metoder forstærkes effekten af terapien, så du står endnu stærkere, både i forhold til at håndtere din nuværende situation og til at klare udfordrende situationer fremover.

Angst psykolog århus

I tillæg hertil kan inddrages andre metoder, så som mindfulness og visualisering, ACT, ISTDP mm., hvis det passer til din situation og øger effekten af terapien for dig.