OCD - Psykolog Mette Westh Professionel psykologbehandling af dødsangst
16305
page-template-default,page,page-id-16305,page-child,parent-pageid-16211,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

OCD

 

OCD (Obsessiv-Kompulsiv tilstand) er angst der kommer som tvangstanker eller tvangshandlinger. Det kan fx. være frygttanker omkring om man kan blive smittet eller selv smitte andre med sygdom, om man kunne komme til at udvise aggressiv adfærd eller anden adfærd der strider mod ens moralske kodeks, eller gentagne tvivlstanker i forhold til om man har husket at gøre noget eller gjorde det grundigt nok.

 

Man kalder frygt- og tvivlstankerne for tvangstanker, fordi man ofte kan have en oplevelse af, at man ikke kan styre tankerne, men at de dukker op uprovokeret, gentagende og tiltagende.

 

Ofte fører tvangstankerne derfor også til tvangshandlinger, som forsøg på at imødekomme frygttanken.

 

Tvangshandlinger kan fx. være at man ofte skal vaske hænder for at undgå smittefare, skal opføre sig på en bestemt måde for at undgå at komme til at have aggressiv adfærd, eller at man gentagende skal tjekke efter om man har gjort det man skulle.

 

Fordi OCD, ligesom al anden angst, ofte vil eskalere, kan man til sidst blive rigtig fanget i at skulle gøre en masse bestemte ting, eller bruge en masse mental energi på at spekulere over de samme tanker igen og igen.

 

Det kan ligefrem virke helt skørt for en selv at man kan tænke sådan, eller man kan synes at det er pinligt, og frygte at andre fandt ud af det. Fordi OCD kan komme til at styre så meget, er det vigtigt at få behandlet. De mest effektive behandlingsmetoder til OCD er kognitiv og metakognitiv terapi.
Her kan du læse mere om, hvordan jeg behandler OCD ved hjælp af disse behandlingsmetoder.

tab og sorg

Sådan behandler jeg dødsangst

Den kognitive og den metakognitive metode er de mest dokumenterede effektive metoder til at behandle angst. Metoderne giver dig overblik over, og styr på de tanker, følelser og handlinger der vedligeholder din angst. De giver dig forståelse for hvordan angsten fungerer, og giver dig værktøjer til at tage styringen, og komme tilbage til en hverdag der fungerer for dig.

 

Den eksistentielle metode er god til at arbejde et lag dybere og forstå de bagvedliggende og udløsende faktorer, der er for din angst eller dine tanker om døden. Den kan give dig en dybere forståelse for hvem du er, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du gerne vil leve dit liv.

 

Ved at kombinere de to typer af metoder, forstærkes effekten af terapien, så du står endnu stærkere, både i forhold til at håndtere din nuværende situation, og til at klare udfordrende situationer fremover.