Dødsangst - Psykolog Mette Westh Professionel psykologbehandling af dødsangst
16266
page-template-default,page,page-id-16266,page-child,parent-pageid-16211,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Hvad er dødsangst?

Dødsangst er angsten for at dø eller for at nogle, man holder af, vil dø. Angsten kan komme til udtryk som påtrængende bekymringer omkring ens eget eller andres helbred.

 

Det kan også være potentielle risikoscenarier, hvad der skal blive af ens pårørende, hvis man dør, eller af ens selv, hvis ens nærmeste dør. Dødsangst kan også optræde som en mere generel frygt, der ligger latent i ens adfærd og tanker.

Dødsangst kan både siges at have et rationelt og et irrationelt element. På den ene side er det uundgåeligt, at vi alle skal dø en dag. Det er helt naturligt, at tanken herom er forbundet med tristhed, sorg og bekymring. Det er også naturligt, at tanker og bekymringer om døden kan fylde mere i perioder. Fx når vi oplever sygdom, død eller tab på nært hold.

 

På den anden side kan dødsangsten også komme uden nogen logisk grund, blive irrationel eller fylde uhensigtsmæssigt meget i vores tanker.

 

Hvis det sker, kan angsten blive en formålsløs hindring for at leve livet fremfor en sund  påmindelse om at leve livet, mens det står på.

 

Er min dødsangst konstruktiv eller uhensigtsmæssig?

Dødsangst kan altså enten være konstruktiv eller uhensigtsmæssig.

 

Om der er tale naturlige bekymringer eller uhensigtsmæssig angst, afhænger af, hvor meget og hvordan de fylder i dine tanker, og hvor styrende de er for, hvordan du lever dit liv.

 

Hvor længe har bekymringerne eller angsten fx fyldt hos dig? Er du i gang med at bearbejde noget, hvor tankerne om døden er en del af den bearbejdning? Eller grubler du igen og igen over de samme tanker – uden at blive klogere?

Hvor meget fylder bekymringerne eller angsten? Er det noget, du har med i tankerne, men uden at det bliver overdøvende for at beskæftige sig med andet? Eller fylder tankerne så meget, at du har svært ved at koncentrere dig uforstyrret om andet uden at de dukker op?

Er tankerne konstruktive eller meningsløse? Hjælper de med at minde dig om hvad der er vigtigt i livet, og guider dig til at handle efter det? Eller gør de dig handlingslammet, og bremser dig i at leve livet som du egentlig ønsker?

 

Behandling af dødsangst

Hvis tankerne kører i negative spiraler uden at bidrage konstruktivt til dit liv, hvis de forstyrrer for, at du kan fokusere på andre ting og leve livet, kan det være vigtigt at få taget fat på.

 

Kognitiv og metakognitiv terapi er nogle af de mest effektive behandlingsmetoder til dødsangst. Metoderne kan hjælpe dig med effektivt at vende den negative spiral til en positiv.

 

Hvis tankerne i stedet er udtryk for en sund bearbejdning, der både giver plads til andre ting i livet, kan du gøre brug af terapi til at støtte denne proces. Det kan også være, at det passer dig bedst at gå og “nørkle” med det selv. I en sådan proces vil både kognitiv og eksistentiel terapi kunne støtte op om det arbejde, du er i gang med. Det vil kunne hjælpe dig videre, måske afkorte processen, og være med til, at du får bearbejdet det, du har brug for.

Mette Westh psykolog i Aarhus

Sådan behandler jeg dødsangst

Den kognitive og den metakognitive metode er de mest dokumenterede effektive metoder til at behandle angst. Metoderne giver dig overblik over og styr på de tanker, følelser og handlinger, der vedligeholder din angst. De giver dig forståelse for, hvordan angsten fungerer, og giver dig værktøjer til at tage styringen, og komme tilbage til en hverdag, der fungerer for dig.

Den eksistentielle metode er god til at arbejde et lag dybere og forstå de bagvedliggende og udløsende faktorer, der er for din angst eller dine tanker om døden. Den kan give dig en dybere forståelse for, hvem du er, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du gerne vil leve dit liv.

Ved at kombinere de to typer af metoder forstærkes effekten af terapien, så du står endnu stærkere. Det er både i forhold til at håndtere din nuværende situation og til at klare udfordrende situationer fremover.