Lavt selvværd - det kan du gøre - Psykolog Mette Westh - Lavt selvværd psykolog århus
16421
page-template-default,page,page-id-16421,page-child,parent-pageid-15651,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

3 metoder til at ændre dit lave selvværd lavt lavt selvværd psykolog århus

 

1. Giv dine tanker et eftersyn lavt selvværd psykolog århus

Et vigtigt trin i at ændre lavt selvværd, er at arbejde med ens tanker.

 

Første trin i det arbejde, er at blive bevidst om, hvad det er for nogle tanker, du typisk har om dig selv, om ting du foretager dig, og hvordan du vurderer dig selv.

 

Nogle har allerede god øvelse i dette og kan relativt nemt sætte ord på deres egne tanker. For andre er dette helt nyt, og kræver noget øvelse før det begynder at komme nemmere. Lavt selvværd psykolog århus.

At arbejde med ens tanker er vigtigt af to årsager. Dels påvirker vores tanker, hvordan vi føler og handler. Hvis man fx tænker, at “jeg er kedelig, og mine venner synes sikkert, at jeg trækker stemningen ned, når vi ses”, så blive man trist, usikker og måske flov eller frustreret. Det får konsekvenser for, hvordan man handler. Når man mødes med vennerne, vil man sandsynligvis holde lidt lav profil, for ikke at gøre det synligt for alle, at man er så kedelig, som man selv tænker. Den oprindelige tanke, kommer altså til at have rigtig store konsekvenser. Den får både lov at påvirke ens humør, og hvad man gør/ikke gør i sit liv.

Dette var blot et eksempel med én tanke.

 

Vi mennesker har typisk 60.000 tanker i døgnet. Hvis bare en vis andel af dem, er negative, bliver det til rigtig meget negativ påvirkning af vores humør og vores handlinger i vores liv.

Lavt selvværd psykolog århus

2. Negative tanker påvirker dine grundantagelser

Den anden vigtige grund til at arbejde med de daglige tanker er, at jo flere gange vi tænker dem, jo mere manifesterende bliver de i forhold til vores grundlæggende og ubevidste tanker om os selv – vores grundantagelser.

 

Grundantagelser kan være ubevidste tanker som fx. “Jeg er mindre værd end andre mennesker”. De er toneangivende for, hvordan vi agerer i livet, og for vores leveregler.

 

Leveregler er mere eller mindre ubevidste “regler”, vi har for, hvordan vi agerer. En leveregel kunne fx være: “Jeg skal altid holde mig i baggrunden og lade andre tale først (fordi jeg er mindre værd end andre)”.

 

Arbejdet med tanker, grundantagelser, leveregler mm., er det primære fokus i kognitiv og metakognitiv terapi. Her får du afdækket dine tankemønstre og -strategier. På den baggrund kan der arbejdes hen imod alternative og mere hensigtsmæssige strategier ved hjælp af konkrete øvelser til at ændre dine tanker, følelser og handlinger i dit daglige liv.

lavt selvværd psykolog århus

Læs mere om hvordan, jeg arbejder med lavt selvværd her:

 

Hvordan påvirker dine sociale relationer dit selvværd?  lavt selvværd psykolog århus

Lavt selvværd kan også påvirkes af vores sociale liv. Vi er skabt som sociale væsener, og derfor betyder andre menneskers holdning noget for os og for, hvordan vi vurderer os selv. Et rigtig godt “middel” imod lavt selvværd er derfor at være sammen med andre mennesker. De fleste mennesker vil synes om dig og vil gerne være sammen med dig. Det vil i sig selv være en bekræftelse af dig og give selvværdet et nøk opad.

 

Vær dog også opmærksom på faktorer ved sociale relationer, der kan påvirke selvværdet negativt. Den kan være, hvis du gentagne gange oplever, at andre mennesker overskrider dine grænser. Det kan fx være ved ikke acceptere dit “nej”. Her er det vigtigt at få sagt fra, så det ikke trækker selvværdet i den forkerte retning. Mange med lavt selvværd har svært ved at sige fra. Faktisk kan mange have svært både at sige fra og sige “til”. Det kan være svært at tage pladsen og fx. tillade sig selv at sige “jeg vil gerne det og det. Vil du være med til det?”. Derfor kan det være en god ting at træne, når man har lavt selvværd.

lavt selvværd psykolog århus

3. Træn din selvomsorg, selvdisciplin og handlekraft lavt selvværd psykolog århus

Hvis ikke man prioriterer gode ting for sig selv, eller følger de drømme og mål, man har, fortæller man indirekte sig selv, at man ikke er det værd.

 

Gør man i stedet det, man ønsker, og arbejder på at opnå sine drømme, bliver effekten dobbelt positivt. Dels får man handlet på de ting, man gerne vil i livet.

 

Dels bedres ens selvværd fra oplevelsen af at kunne gøre det, samt indirekte fra prioriteringen af at man er det værd.

Når man har et lavt selvværd, kan det dog være rigtig svært “bare at gøre det”, fordi man måske tænker at man ikke kan. Derfor kan det være rigtig godt, at ligge en overskuelig plan, som man kan følge. Eller man kan få hjælp til at øve det, blive handlingsparat og ligge en strategi, for at opnå det man ønsker. Samtidig kan man arbejde med bagvedliggende og vedligeholdende faktorer for ens selvværd, samt hvordan man kan ændre selvværdet. De fleste vil opnå størst effekt af at gøre dette i samarbejde med en psykolog.

 

Har du fået lyst til at arbejde mere med punkterne her på siden, kan det være et rigtig godt udgangspunkt for psykologsamtaler. Alternativt, er det også rigtig fint at afprøve det først, og se hvor langt man kommer på egen hånd. Derefter kan man opsøge hjælp, når/hvis det bliver relevant for dig.

Selvværd terapi hos Mette Westh psykolog i Aarhus

Sådan arbejder jeg med lavt selvværd psykolog århus

Jeg arbejder med lavt selvværd ud fra to forskellige metoder, der både sikrer, at det lave selvværd bearbejdes i dybden, og at du samtidig får konkrete håndteringsstrategier, der giver tydelige forandringer i dit daglige liv.

Den kognitive og metakognitive metode afklarer de tankemønstre, der vedligeholder det lave selvværd.

 

Ved at tydeliggøre de tanker, følelser og handlinger, der ligger bag det lave selvværd, kan vi arbejde med alternative tanke- og håndteringsstategier. Det kan være med til at vende den negative spiral og giver dig magten over dit liv tilbage.

 

Det kan være strategier til at håndtere bestemte situationer mere hensigtsmæssigt eller til at skabe en generel forbedring i dit daglige liv.

Lavt selvværd psykolog århus

Den eksistentielle metode arbejder et lag dybere med den erfaring og historik, der er omkring dit selvværd. Her arbejder vi også med dine værdier og ønsker for dit liv. Vi vil se på, hvilken betydning din erfaring har haft for dig, hvad du kunne ønske anderledes i dit liv, og hvordan du kan komme derhen.

lavt selvværd psykolog århus

Det får du ud af terapi lavt selvværd psykolog århus

Igennem terapi kan du forvente at få en dybere forståelse af dig selv og dit selvværd. Vi vil arbejde med forandring ift. de punkter, der vedligeholder dit lave selvværd og med at styrke dig som person.

Du vil både få konkrete redskaber og opleve en dybere bearbejdning af dine følelser og erfaringer.

 

Du vil blive mere afklaret omkring, hvem du er som person. Både i relation til andre og uafhængigt af andre, samt omkring hvilke kompetencer og udfordringer du har.

 

Du vil også blive klogere på, hvad der er vigtigt for dig, både på kort og på lang sigt. Du vil også blive mere afklaret om, hvilken vej frem i livet der er den rigtige for dig. Det vil styrke dig ift. at kunne handle på en måde, der er rigtig for dig, så du vil opleve, at dit liv begynder at forme sig, som du gerne vil have det. lavt selvværd psykolog århus