Perfektionisme - Psykolog Mette Westh - Perfektionisme psykolog århus
16810
page-template-default,page,page-id-16810,page-child,parent-pageid-15651,bridge-core-3.1.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Perfektionisme

 

Stiller du høje krav, slider altid hårdt og forsøger at gøre alting rigtigt – uden rigtigt at føle tilfredshed og glæde? Føler du aldrig, at du bliver “færdig”, eller at det er godt nok? Så er det måske den mindre gode side af perfektionisme, du mærker til.

perfektionisme psykolog århus

God eller dårlig perfektionisme psykolog århus

Man kan skelne mellem hensigtsmæssig og uhensigtsmæssig perfektionisme. Den hensigtsmæssige perfektionisme er, når vi har ambitioner og arbejder hårdt for at nå et mål, og føler glæde og tilfredshed, når vi opnår det. Her stræber man altså efter glæden og tilfredsheden ved at opnå sine mål.

 

Ved den uhensigtsmæssige perfektionisme, når man aldrig rigtig den glæde og tilfredshed. Her kan perfektionismen i stedet handle mere om at undgå negative følelser, fx at føle utilstrækkelighed, skyld og skam.


Det kan fx være, at man grundlæggende føler, at man ikke er nok værd, hvis ikke man altid klarer sig godt, altid er god over for andre osv. Man forsøger altså at få anerkendelse af ens værd ved at leve op til perfektionismens krav. Desværre virker det bare ikke. For grundfølelsen af ikke at være god nok (eller hvad grundfølelsen nu er), er der stadig.
perfektionisme psykolog århus

Behov for kontrol

Den uhensigtsmæssige perfektionisme kan også handle om et behov for kontrol. Mange ting i livet er ude af vores kontrol, og perfektionismen kan være et forsøg på at skabe en følelse af kontrol i livet. Det kan fx give en følelse af tryghed og sikkerhed, når man “har styr på sine ting”. Udfordringen er bare, at perfektionismen ikke beskytter imod livets uforudsigeligheder, og det kan blive svært at håndtere livets overraskelser, hvis perfektionisme er éns primære håndteringsstrategi. For når éns almindelige håndteringsstrategi (perfektionisme) ikke længere virker, hvad gør man så? perfektionisme psykolog århus

Endelig skelner man også mellem perfektionisme rettet mod én selv (høje krav til én selv), perfektionisme rettet mod andre (høje krav til andre), og social perfektionisme, hvor man forsøger at leve op til høje krav, som man tror, at andre har til én. Det kan være godt at være opmærksom på, hvor perfektionismen kommer fra. Den mest almindelige type er perfektionisme rettet mod én selv, og mod andre. Ofte vurderer man selv éns krav til at være helt almindelige, og tænker måske ikke, at man stiller høje krav til andre, selvom de fylder i tankerne omkring én selv eller andre. perfektionisme psykolog århus

Perfektionismens konsekvenser

Den gode perfektionisme medfører som regel en god tilfredshed i livet og har plads til både sejre og fejltagelser.

 

Den uhensigtsmæssige perfektionisme leder i stedet ofte til (mere) selvkritik, tristhed, lavt selvværd og endda ensomhed af at kæmpe den hårde kamp mod perfektionismen på egen hånd. Ofte vil man holde sig tilbage fra at gøre de ting, man ønsker, fordi man ikke føler sig god nok, klar nok, forberedt nok osv.

Perfektionismen risikerer også at blive en bremseklods for ens udvikling, fordi man er holdt fast i de samme rigide måder at tænke og handle på. Hvis der ikke er meget plads til at gøre tingene “udenfor boksen”, tage chancer, evaluere og prøve nye anskuelser af, skubbes vi mindre i nye retninger i livet og som mennesker.

perfektionisme psykolog århus

At arbejde med sin perfektionisme psykolog århus

Fordi uhensigtsmæssig perfektionisme kan have så negativ påvirkning på, hvordan man har det, hvad man gør i sit liv, og hvor tilfreds man er med det, er det vigtigt at få taget fat på. perfektionisme psykolog århus

Dels er det opslidende at være fanget i perfektionismens “hamsterhjul”. Dels virker perfektionismen ikke hverken til at give bedre livstilfredshed eller øget kontrol. Og endeligt er perfektionismens pris høj. Nemlig at du kommer til at leve et liv præget af frygt for ikke at gøre det godt nok eller for ikke at have kontrol. I stedet kunne livet leves ud fra hvad du – og ikke  frygten – gerne vil. Nedenfor kan du læse lidt om, hvordan jeg arbejder med perfektionisme. Her er målet netop at få “aktiveret” hele dig, og til gengæld få sluppet den uhensigtsmæssige perfektionisme.

 

Læs mine råd til woman.dk om at håndtere perfektionisme lige her:

https://woman.dk/sundhed/wellness/perfektionisme

Psykolog Mette Westh i Aarhus

Sådan arbejder jeg med perfektionisme psykolog århus

Selvom grundmekanismerne bag perfektionisme ofte er relativt ens, vil der være stor individuel forskel på de bagvedliggende tanker og erfaringer. Derfor er det vigtigt at afklare, hvilke mekanismer, grundtanker osv. der ligger bag din perfektionisme. Dette vil være udgangspunktet i arbejdet med perfektionismen.

Ved en kombination af kognitiv/metakognitiv og eksistentiel terapi vil vi arbejde med de dybere grundfølelser og tanker relateret til perfektionismen.

 

Vi vil tage fat i de tanke- og handlemønstre, der vedligeholder perfektionismen, og som bremser dig i at leve, som du egentlig ønsker. Du vil få nye, hensigtsmæssige strategier, der udfordrer perfektionismen.

 

De vil aktivere hele dig, og ikke kun perfektionismen, og bringe dig fremad. Du vil få konkrete handlingsstrategier, som vil gøre en forskel i din dagligdag. Samtidig vil du få en dybere forståelse af dig selv, som vil løsne perfektionismens greb, bringe dig mere i kontakt med dig selv, og i retning af det liv du ønsker. perfektionisme psykolog århus